Portfolio Categories: Книги

„Стрип – Деветтата уменост“

ВО ИЗДАНИЕ НА „БЕГЕМОТ“ ОД СКОПЈЕ                                 Објавена студијата „Стрип – деветтата уметност“ од Томислав Османли                   Книгоиздателството „Бегемот“ ја издаде книгата „Стрип – Деветтата уметност“, капитална теоретска објава посветена на медиумот, уметничкото […]

“Најстари приказни” – Митови од мугрите на западната цивилизација, 2020

“Дваесет и првиот”, роман, “Блесок” 2009.

“Игри низ жанровите”, избор на драми, “Култура”, Скопје 2004

“Драми за Скопје”, книга 1 & книга 2, 2019

“Двајца во Еден”, пиеса (на македонски и англиски) и стрип со Александар Сотировски, “Ѓурѓа”, Скопје, 1995

Мал театарски дневник “Двајца во Еден” во Америка Веќе некаде изјавив дека “Двајца во Еден” е мала пиеса што ми донесе големи авторски сатисфакции. По нејзиното прво и ми се чини единствено “поставување” во стрип, по неговата праизведба во длабоката, рефлексивна режија на Виолета Џолева  на сцената на НТ во Куманово, и по првото македонско […]

“Пеперутката на детството”, раскази, “Мисла”, Скопје ,1993

“Медиумот што недостасува”, урбани есеи, изд. “21”, Скопје 1992 и изд. „Бегемот“, Скопје, 2020

“Филмот и политичкото”, издание “Млад борец”, Скопје, 1981 – Прва теоретска книга за филмот во Македонија; прва книга на тема филм-политика во поранешна Југославија; промовирана во Институтот за филм во Белград, 1982