30објавени книги

Томислав Османли

Македонски сценарист, драматург, теоретичар на медиумите, писател, критичар, новинар и есеист.

„Стрип – Деветтата уменост“

ВО ИЗДАНИЕ НА „БЕГЕМОТ“ ОД СКОПЈЕ                              …

Глигор Стојковски: Тревожен вик на Томислав Османли

Во предговорот на новото дело на неуморниот Томислав Османли – „Бдеења Блажеви“, која на читателската публика и ја подарува во…

Освртот кон поемата, насловен „Задавен бес“ од Проф. Др Атанас Вангелов

Рецензија (Томислав Османли: „Бдеења Блажеви“ – Скопје, „Зеница“ 2021) Атанас Вангелов Поемата „Бдеења Блажеви“ е, на прв поглед, неочекуван лирски…

По патеката на учителот

(Кон поемата  ,,Бденија Блажеви“ на Томислав Османли, во издание на „Виг Зеница“) Едно сум сигурен: уште од прочитот на првиот…

Добитник е на поголем број награди за својата сценаристичка, драматуршка, критичарска и новинарска дејност, меѓу нив:

1. Наградата за критика за филмско-критичарската дејност, (1986.);
2. Наградата за новинарство “Крсте П. Мисирков” (1992.);
3. Прва награда на конкурсот на Фестивалот на монодрамата во Битола за монодрамата “Уште едно небо” (2002.);

Најнова награда

Награда 11 Октомври во 2022 година.

20НАГРАДИ
Во салата на „Театро специјале“ во Каникати, седиштето на манифестацијата на Сицилија, Италија, се одржа завршната манифестација на која свечено беа доделени наградите „Анџело Ла Векија“ од 3. меѓународен поетски конкурс Il Parnaso. Во рамките на настанот првпат беше доделена и меѓународната наградата „Антево слово“, со која на конкурсот се приклучува и Република Македонија.
излог

Книги